Side Area Logo
Добро дојдовте на нашата веб страна
Поврзи се со нас
 

Uncategorized @mk

КБ Прво – дел од вториот Фестивал на инклузија

Ни претставува посебно задоволство што втора година по ред, имавме можност да го поддржиме Фестивалот на инклузија. Годинава се одржа од 7 до 10 септември во парк „Македонија“  – Дом на културата „Билјана Беличанец“ во општина Кисела Вода, под мотото „Културни инклузивни политики“. Во рамките на

ПОВЕЌЕ

Високите стапки на инфлација, особено во Соединетите Американски Држави, доведоа до волатилност на финансиските пазари во месец мај. Сепак, смирувачките тонови на централните банки ги стабилизираа пазарите и го продолжија позитивниот тренд на акциските индекси. Во прилог е месечниот извештај за пазарите за мај 2021 година,

ПОВЕЌЕ

Високото ниво на оптимизам поддржано од позитивните квартални резултати на светските корпорации и забрзаниот процес на вакцинирање (особено во Соединетите Американски Држави и Велика Британија), доведе до остварување на значителен раст на финансиските пазари. Во прилог е месечниот извештај за пазарите за месец април 2021 година,

ПОВЕЌЕ

Напредокот во глобалниот процес на вакцинација против Корона вирусот и ветувањето за нови фискални и монетарни пакети за поддршка на економиите, им помогнаа на пазарите на капитал да го задржат оптимизмот и да остварат раст во месец февруари. Во прилог е месечниот извештај за пазарите за февруари 2021 година, што КБ Прво пензиско

ПОВЕЌЕ

Месец јануари го одбележа потресот на берзите кој беше резултат на постовите на социјалните медиуми (Reddit's, WallStreetBets и сл.), предизвикувајќи остар раст на цената на акциите на некои компании, како: GameStop, AMC и BlackBerry - спротивно на стратегијата и очекувањата на големите хеџ-фондови. Во прилог е

ПОВЕЌЕ

Почетокот на вакцинацијата против Ковид-19 го зголеми оптимизмот кој и досега владееше кај инвеститорите, така што го продолжи позитивниот тренд на пазарите на капитал. Растот на оптимизмот во последниот месец од неизвесната 2020 година придонесе повеќе светски акциски индекси да постигнат нови ценовни рекорди. Во прилог

ПОВЕЌЕ

Позитивните вести за развојот на вакцините против Ковид-19 и перцепцијата на пазарите за резултатите од претседателските избори во Соединетите Американски Држави беа поттик за позитивните движења на глобалните финансиски пазари во текот на ноември. Во прилог е месечниот извештај за пазарите за ноември 2020 година, што

ПОВЕЌЕ

Зголемувањето на бројот на активни Ковид-19 случаи во Европа, неизвесностите што произлегуваат од претседателските избори во Соединетите Американски Држави, како и сè побројните анализи за можна корекција на цените на акциите на технолошките компании, доведоа до голема волатилност на финансиските пазари и намалување на вредноста

ПОВЕЌЕ

Во септември, информациите за зголемениот број заразени од коронавирусот во Европа, како и неизвесноста поврзана со претседателските избори во Соединетите Американски Држави доведоа до запирање на позитивниот тренд на пазарите на капитал, што траеше од март – по големиот пад на пазарите предизвикан од пандемијата

ПОВЕЌЕ

Жешкото лето и високите температури ги вжештија и берзите. Август по многу бројки предизвика рекорди. Американскиот индекс S&P 500 го имаше најдобриот август од 1986 година. Цените на акциите пораснаа благодарение на раните резултати од испитувањето на вакцината за Ковид-19 и извештајот за работни места што беше

ПОВЕЌЕ