Side Area Logo
Добро дојдовте на нашата веб страна
Поврзи се со нас
 

Финансиски движења

Месечни извештаи за финансиски движења 2021 год.

Јануари 2021

Месец јануари го одбележа потресот на берзите кој беше резултат на постовите на социјалните медиуми (Reddit’s, WallStreetBets и сл.), предизвикувајќи остар раст на цената на акциите на некои компании, како: GameStop, AMC и BlackBerry – спротивно на стратегијата и очекувањата на големите хеџ-фондови.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за јануари 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Февруари 2021

Напредокот во глобалниот процес на вакцинација против Корона вирусот и ветувањето за нови фискални и монетарни пакети за поддршка на економиите, им помогнаа на пазарите на капитал да го задржат оптимизмот и да остварат раст во месец февруари.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за февруари 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас

Месечен извештај за финансиските движења

Март 2021

Забрзувањето на вакцинацијата против Корона вирусот на глобално ниво и оптимизмот дека животот и економијата постепено ќе се вратат во нормала, беа дополнителен поттик за раст на финансиските пазари.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за март 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас.

Месечен извештај за финансиските движења

Април 2021

Високото ниво на оптимизам поддржано од позитивните квартални резултати на светските корпорации и забрзаниот процес на вакцинирање (особено во Соединетите Американски Држави и Велика Британија), доведе до остварување на значителен раст на финансиските пазари.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за месец април 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас.

Месечен извештај за финансиските движења

Мај 2021

Високите стапки на инфлација, особено во Соединетите Американски Држави, доведоа до волатилност на финансиските пазари во месец мај. Сепак, смирувачките тонови на централните банки ги стабилизираа пазарите и го продолжија позитивниот тренд на акциските индекси.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за мај 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас.

Месечен извештај за финансиските движења

Јуни 2021

Позитивните економски индикатори и отварањето на глобалните економии резултираа со одржување на поволната клима на пазарите на капитал и дополнителен раст на акциските индекси во месец јуни.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за јуни 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Јули 2021

Глобалното економско закрепнување, придружено со поддршка од монетарните и фискалните власти од развиените земји продолжи и во месец јули. Оптимизмот на пазарите од позитвните резултите беше повремено нарушено со вестите за ширењето на позаразната Делта варијанта на „Ковид-19“ и  за построгата регулација на технолошките компании во Кина.  Ваквото окружување доведе до различни движења на финансиските пазари.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за јули 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Август 2021

Брзото глобално економско закрепнување и позитивните финансиски резултати на компаниите го продолжија позитивниот тренд на пазарите на капитал и не дозволија истиот да биде прекинат од заканите за ширењето на Делта варијантата на „Ковид-19“.  Ваквото оптимистичко окружување беше дополнително подржано и со изјавите на американските монетaрни власти (FED) дека нема да има нагло зголемување на каматните стапки.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за август 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Септември 2021

Зголемувањето на приносите на обврзниците поттикнати од континуираните високи стапки на инфлација, како и зголемените ризици кои можат да влијаат на економската актвност во иднина, доведоа до зголемана нестабилност на финансиските пазари.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за септември 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Октомври 2021

Добрите квартални резултати на глобалните компании го вратија оптимизмот на пазарите на капитал, а повеќето американски и европски акциски индекси достигнаа нови ценовни рекорди.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за октомври 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Ноември 2021

Вестите за ширењето на новата варијанта на корона вирусот – “Омикрон” ја зголеми неизвесноста за растот на светската економија, и доведе до зголемена волатилност на финансиските пазари и намалување на вредноста на глобалните акциски индекси.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за ноември 2021 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Декември 2021

Месечни извештаи за финансиски движења 2020 год.

Јануари 2020
Февруари 2020
Март 2020
Април 2020
Мај 2020
Јуни 2020

Во првите шест месеци од 2020 година пазарите на капитал се карактеризираа со невидена волатилност досега. Од огромни падови во првиот квартал до рекордни растежи во вториот квартал.

Американскиот акциски индекс имаше највисок квартален пораст во последниве 20 години, додека во исто време економијата забележа рекорден пад. Одржувањето на ниски каматни стапки, како и другите фискални и монетарни стимули, придонесоа за ваквата ситуација.

Како ќе се движат пазарите во втората половина од годината? Никој не би можел да предвиди, но дефинитивно волатилноста на пазарите ќе биде присутна, а цените на акциите и порастот на економијата ќе зависат од тоа како ќе се развива пандемијата и појавата на вакцината, што се гледа како единствен спас и за населението и за економиите ширум светот.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за јули 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Јули 2020

Во јули, на пазарите на капитал дојде до привремена рамнотежа помеѓу стравот (ризик од силен втор бран, ниски приноси на обврзниците, високи валуации на акциите и високи цени на златото) и очекувањата (позитивни ефекти од повторно отворање на економијата). Но, големото прашање е: Што понатаму? Сите одговори сè уште нè водат по неизвесниот пат на вирусот. Според познавачите на вирусите, патот е многу долг за широката достапност на вакцината. Од друга страна, проекциите за пораст на економијата во следната година, според сите релевантни институции, се позитивни во очекување на ефектите од фискалните и монетарните стимули во економиите.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за јули 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Август 2020

Жешкото лето и високите температури ги вжештија и берзите. Август по многу бројки предизвика рекорди. Американскиот индекс S&P 500 го имаше најдобриот август од 1986 година.

Цените на акциите пораснаа благодарение на раните резултати од испитувањето на вакцината за Ковид-19 и извештајот за работни места што беше подобар од очекуваното.

Од досега објавените резултати на американските компании, над 85% покажуваат поголем профит од очекувањата на аналитичарите, а особено компаниите од секторите фармација и технологија.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за август 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Септември 2020

Во септември, информациите за зголемениот број заразени од коронавирусот во Европа, како и неизвесноста поврзана со претседателските избори во Соединетите Американски Држави доведоа до запирање на позитивниот тренд на пазарите на капитал, што траеше од март – по големиот пад на пазарите предизвикан од пандемијата со Ковид-19.

Падот на пазарите на капитал во септември доаѓа по, според многу бројки, рекордниот пораст во август, што може да се толкува и како навестување за неизвесна есен.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за септември 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Октомври 2020

Зголемувањето на бројот на активни Ковид-19 случаи во Европа, неизвесностите што произлегуваат од претседателските избори во Соединетите Американски Држави, како и сè побројните анализи за можна корекција на цените на акциите на технолошките компании, доведоа до голема волатилност на финансиските пазари и намалување на вредноста на индексот на глобалниот пазар на капитал (MSCI ACWI) во текот на октомври.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за октомври 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Ноември 2020

Позитивните вести за развојот на вакцините против Ковид-19 и перцепцијата на пазарите за резултатите од претседателските избори во Соединетите Американски Држави беа поттик за позитивните движења на глобалните финансиски пазари во текот на ноември.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за ноември 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за вас:

Месечен извештај за финансиските движења

Декември 2020

Почетокот на вакцинацијата против Ковид-19 го зголеми оптимизмот кој и досега владееше кај инвеститорите, така што го продолжи позитивниот тренд на пазарите на капитал. Растот на оптимизмот во последниот месец од неизвесната 2020 година придонесе повеќе светски акциски индекси да постигнат нови ценовни рекорди.

Во прилог е месечниот извештај за пазарите за месец декември 2020 година, што КБ Прво пензиско друштво го подготви за Вас.

Месечен извештај за финансиските движења

Месечни извештаи за финансиски движења 2019 год.